El Cafè GIPS es desplaça fins a Tarragona per parlar d'innovació, tecnologia i salut

Torna del Cafè GIPS. El Grup Interdisciplinari de Professionals vinculats amb la Salut (GIPS) ha tornat a celebrar un Cafè GIPS, aquest cop des de Tarragona. El Col·legi Oficial de Metges de Tarragona (COMT) va acollir ahir 8 d'octubre una nova trobada, organitzada pel grup de treball Cafè GIPS, per afavorir el debat i incentivar el networking entre professionals de l'àmbit clínic i tècnic. En aquesta ocasió, i sota el títol 'Innovació, tecnologia i salut a Tarragona', el Cafè GIPS s'ha desplaçat per primera vegada a terres tarragonines per reafirmar el seu creixement i consolidar-se com una jornada de referència dins l'ecosistema de la innovació i la salut.

La jornada, organitzada pel GIPS conjuntament amb el Col·legi de Metges de Tarragona i l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), va comptar amb la col·laboració de l'Àrea d'Innovació i Emprenedoria del CoMB i del Col·legi Oficial d'Enginyers Industrials de Catalunya, i amb el suport del Grup Med. La trobada va servir per compartir experiències, presentar projectes innovadors i, sobretot, fer xarxa entre professionals de l'àmbit clínic i tècnic de la província de Tarragona, amb l'objectiu de fer créixer el sector de la innovació i l'emprenedoria lligada al món de la salut.

El Dr. Sergi Boada Pié, president del Col·legi Oficial de Metges de Tarragona es va encarregar de donar la benvinguda a tots els assistents i va fer èmfasi en l'esperança que els projectes presentats tinguin un futur. A continuació, Clara Prats, física i presidenta de la Junta Directiva de l'Associació GIPS, va presentar el grup: un espai ampli de participació entre professionals de diferents disciplines que, no essent estrictament mèdiques, tenen cada vegada més protagonisme en el diagnòstic, terapèutica i prevenció de malalties. En la línia de presentacions, Caterina Vidal, de la Comissió de Salut del Col·legi Oficial d'Enginyers Industrials de Catalunya, va parlar sobre la comissió i els seus objectius principals: actuar com una plataforma d’enginyers interessats en el coneixement, el networking i noves tendències en l’àmbit de l'enginyeria de la salut.

Després de les presentacions de les dues entitats es va passar a la part central de l'acte: una taula rodona per remarcar el paper clau de la innovació. Aquí es van presentar diferents projectes i idees que posen de manifest com la tecnologia esdevé cada vegada més essencial per tal de millorar el sector de la salut a través de solucions i creacions innovadores. La Dra. Maria J. Guilera, de la Unitat d'Innovació i Transferència de l'IISPV, es va encarregar de moderar la taula, on el Dr. Joan Vendrell, director de l'IISPV, va explicar el paper i els objectius de l'Institut. L'IISPV aplega la recerca biomèdica del Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre, promou la recerca en salut i té la voluntat de millorar el benestar i transferir els coneixements als pacients i a la societat. A més a més, des de l'Institut es fomenta la innovació, s'estimulen projectes interdisciplinaris, es consoliden aliances estratègiques i es garanteix el compromís d'avançar contínuament en la investigació sanitària.

Els cinc projectes que es van exposar són sorgits de centres sanitaris i d'investigació de les comarques de Tarragona. En primer lloc, el Dr. Carlos López, de l'Hospital Tortosa Verge de la Cinta, va presentar TMAtechMolds, que és la creació de motlles de silicona per avaluar múltiples mostres histològiques en un mateix portaobjectes, reduint així el nombre de materials, anticossos i reactiu. Així doncs, és una nova solució que ofereix una àmplia varietat de motlles d'una manera més ràpida, econòmica i personalitzada, en funció de cada necessitat, sigui per un investigador, patòleg o tècnic.

Després va ser el torn de ColonAPP, on la Dra. Aleidis Caro, de l'Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII, va parlar d'un aplicatiu per acompanyar i preparar el procés quirúrgic dels pacients, millorar l’accessibilitat, fomentar una comunicació bidireccional, empoderar-los i preparar un millor postoperatori. A més a més, també servirà per fer registres i avaluar els resultats. En aquest moment, l'aplicació està en procés de finalitzar la fase pilot i amb l'expectativa de llançar la versió definitiva.

A continuació, el Dr. Vicenç Pascual i el Dr. Albert Fabregat, ens van parlar del projecte Neurally, una aliança de professionals que treballen en neurociència i busquen monitorar el cervell dels nounats a través d’uns elèctrodes específics. Es preveu que en quatre anys, l'eina pugui estar ajudant a 19.000 nadons i evitar-los un diagnòstic i tractament poc precís.

La Dra. Meritxell Arenas, la Dra. Marta Canela i la Dra. Raquel García, de l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus, van exposar OC-SABR. La seva línia de recerca és identificar biomarcadors no invasius, i busquen predir la resposta dels pacients a la radioteràpia oncològica. És un estudi multicèntric, observacional i longitudinal que es basa en la integració i avaluació de dades clíniques i resultats, per tal de contemplar l'evolució dels pacients.

Finalment, per tancar el cicle de presentacions de projectes, la Dra. Elisabet Vilella, de l'Institut d'Investigació Pere Mata, va presentar VININ, una plataforma digital per a potenciar i millorar la comunicació entre investigadors i participants en l'àmbit de la salut mental. El projecte suposarà un increment de la participació en la recerca, més equitat en la participació en els estudis clínics i un apoderament de la ciutadania en relació amb la recerca biomèdica. Tanmateix, es va destacar la necessitat de trobar finançament per acabar el desenvolupament, un CEO que lideri l'entrada de VININ al mercat, i investigadors, empreses i institucions interessades a utilitzar l'eina.

Abans de passar a la cloenda de l'acte, a càrrec de la Dra. Maria Carme Boqué, membre de la Junta de Govern del COMT i membre de la Junta Directiva de l'Associació GIPS, es va dur a terme un petit debat, moderat per la Dra. Georgina Vidal, sobre els projectes i el paper de la innovació i la tecnologia dins el sector de la salut. També es van presentar diferents càpsules de vídeo, no només dels cinc projectes esmentats, sinó d'altres iniciatives interessants.

Amb aquest, ja són 4 els Cafès GIPS celebrats enguany. Recordem que al febrer i al març se'n van celebrar dos a l'Hospital Josep Trueta de Girona, i a finals d'abril es va apostar per l'Hospital Parc Taulí de Sabadell per acollir aquest tipus de trobades. I és que el Cafè GIPS no s'atura, la pròxima cita serà el 23 d'octubre, des de La Salle Campus Barcelona.