Se celebra un nou Cafè GIPS, aquest cop des de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell
El passat dimarts 30 d'abril es va celebrar un nou Cafè GIPS. Aquest cop, l'Hospital Universitari Parc Taulí de Sabadell va acollir aquest espai de trobada entre professionals de l’àmbit de la salut, la tecnologia i la innovació. A l’acte es va debatre sobre la transferència tecnològica en l’àmbit de la salut i es va parlar del pas de la innovació a l’aplicació. A més a més, es van posar sobre la taula exemples molt interessants de casos d’èxit sorgits dels centres sanitaris.
Aquest Cafè GIPS va estar organitzat pel GIPS, juntament amb l'Hospital Universitari Parc Taulí, la Junta comarcal del Vallès Occidental i l'Àrea d'Innovació i Emprenedoria del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona.
La jornada va començar amb la benvinguda d’Anna Aran Soler, directora general de Corporació Sanitària Parc Taulí; i Isabel Martínez, presidenta de la Junta Comarcal del Vallès Occidental.
Seguidament, Clara Prats, presidenta de la Junta Directiva de l’Associació GIPS, va presentar el grup: un espai de participació i col·laboració entre professionals de diverses disciplines cientificotècniques que, no essent estrictament mèdiques o assistencials sanitàries, tenen cada dia més presència en el diagnòstic, terapèutica i prevenció de malalties.
A continuació va tenir lloc la conferència ‘El repte de la innovació i la transferència tecnològica’, a càrrec de Xavier Ferràs, professor d'Esade, i presentada per Ferran Fillat Gomà, vocal de la Junta Directiva de l’Associació GIPS. Ferràs va parlar de la importància de la innovació i el risc que s'ha d'assumir per crear quelcom diferencial i obtenir un retorn superior. A més a més, va exposar el concepte d''oceà blau', que és una estratègia empresarial que proposa fer o crear quelcom exclusiu i innovador per tal de minimitzar la competència entre les empreses.
La part central de la jornada va ser la taula rodona sobre transferència tecnològica i casos d'èxit, moderada per Georgina Vidal, coordinadora del grup de treball Cafè GIPS. Aquesta part va començar amb una breu presentació de cada un dels ponents, per després obrir una taula de debat entre ells, on, finalment, també va poder participar el públic assistent.
- Lluís Blanch, director de l'Institut d'Investigació i Innovació I3PT a la Corporació Sanitària del Parc Taulí Hospital Universitari, va explicar com acceleren i donen suport a projectes d'innovació tecnològica. Els hospitals són un món d'oportunitats, noves disciplines i innovació. Alguns exemples de noves tecnologies presents avui en dia són la intel·ligència artificial, la realitat virtual, el 3D, el 5G, etc.
- Georgina Sorrosal de Luna, directora de l'Àrea d'innovació i Emprenedoria del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, va parlar de la iniciativa de la xarxa d'assessors mèdics, que serveix per assessorar projectes innovadors, i va destacar que 'el principal problema que tenim és com passar de la recerca a la innovació aplicada, com transformar tota la inversió que s'ha fet en recerca, en productes i serveis que donin un valor diferencial'. A més a més, va anunciar el 1r Fòrum d'Inversió en Salut Tricol·legial, previst pel pròxim 12 de juny.
- Felip Miralles, director de tecnologies de la salut a EURECAT, va explicar com acompanyen les organitzacions, hospitals i empreses a identificar oportunitats innovadores i tota mena de solucions. També va destacar el paper que tenen com a centre tecnològic totalment interdisciplinari i com abracen tot el cicle de vida de la innovació des del punt de vista tecnològic. Les quatre àrees de treball d'Eurecat són l'àrea industrial, digital, biotecnològica i de sostenibilitat.
- Laura Buguñá, coordinadora d'innovació i transferència de coneixement de l'Hospital Mútua Terrassa ens va parlar d'un cas d'èxit de transferència tecnològica: la protecció industrial i transferència tecnològica d'un biomarcador per predir els riscos de patir un ictus secundari. Es va fer una recerca prèvia i es va veure que en pacients amb un grau d'estenosi carotídia de més del 70%, falten proves clíniques ràpides i rendibles per predir el risc de patir un ictus isquèmic.
- Ferran Fillat Gomà, responsable mèdic de la Unitat de medicina i cirurgia digital del Parc Taulí Hospital Universitari, va explicar el procés d'adquisició de la primera impressora 3D i va remarcar que 'només estem a l'inici del potencial que pot arribar a tenir aquesta tecnologia'. També va destacar que 'sense ser conscients, hem desenvolupat el nostre propi mètode de transferència, basat en l'aplicació clínica, i apliquem la tecnologia en el dia a dia dels pacients, però a la vegada estem en constant innovació adaptant aquesta tecnologia en diferents àmbits'.
Amb aquest Cafè GIPS ja són tres els que s'han celebrat aquest 2024. El primer va tenir lloc a l'Hospital Josep Trueta de Girona i va girar al voltant de l'àmbit de tecnologia biomèdica, i el segon va explorar el camp de l'enginyeria biomèdica i també es va celebrar a la capital gironina. Amb aquests Cafès GIPS es posa de manifest la importància i necessitat d'aquestes trobades i es reafirma l'èxit i la crescuda del grup.