Estatuts

Al llarg de la història, la interdisciplinarietat en l’àmbit de la salut ha anat canviant. Al segle XV, la pràctica mèdica la compartien físics, que exploraven i feien el diagnòstic, amb cirurgians que intervenien i apotecaris que preparaven els tractaments farmacològics. Al segle XVIII la ciència encara era interdisciplinària en essència. Científics com Daniel Bernoulli podien condensar diverses disciplines per dur a terme els seus estudis. En aquest cas, va combinar les matemàtiques, l’estadística, la medicina i la física per elaborar un model epidemiològic de la verola i estudiar la veriolització. Progressivament, a partir del segle XIX es van començar a delimitar i separar les disciplines científiques que coneixem avui com a tals, per poder avançar en el coneixement de forma més profunda, malgrat la naturalesa segueix sent interdisciplinària. Aquesta especialització va fer possible que als segles XX i XXI es donés una gran revolució tecnològica que també ha entrat en l’activitat mèdica, tant en el diagnòstic, com en la terapèutica i la prevenció: la robòtica, la tecnologia RNA missatger, la neurotecnologia, la realitat virtual, la impressió 3D, la intel·ligència artificial, la medicina de precisió o la telemedicina, entre d’altres.

Per això, en el món actual, en que la tecnologia avança i evoluciona molt ràpidament, és cada cop més habitual que en els hospitals i centres de salut treballin conjuntament amb l’equip assistencial (metges, infermers, per exemple) altres professionals que pertanyen a sectors no pròpiament mèdics, com poden ser del sector de l’enginyeria, la informàtica o la física. 

En aquest marc en què els equips s’han tornat cada cop més interdisciplinaris amb perfils professionals que pertanyen a diversos sectors, és altament recomanable, -i fins i tot imprescindible- crear i mantenir una relació col·laborativa entre els professionals de diferents disciplines que participen d’una manera o altra en l’assistència sanitària, com  en la investigació o bé desenvolupant procediments, productes o solucions en diferents àmbits.

Per tot això, el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC), -corporació professional que l’integren els col·legis de metges de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona-, en desenvolupament de la seva funció de vetllar per una bona pràctica de la medicina i pel dret de les persones a la protecció de la salut, va plantejar-se l’any 2022 la necessitat de promoure un espai de participació i col·laboració entre distints perfils de professionals de distintes disciplines, que no essent estrictament mèdiques o assistencials sanitàries, treballen en estreta vinculació amb els metges i tenen cada cop una major presència en el diagnòstic, terapèutica i prevenció de malalties.

Per aquest motiu, el CCMC va crear l’anomenat GRUP INTERDISCIPLINARI DE PROFESSIONALS VINCULATS AMB LA SALUT (GIPS), dotant-lo d’un pressupost i recursos humans i econòmics, engegant un seguit de converses amb diverses entitats i institucions acadèmiques i professionals que apleguen entre els seus integrants perfils de professionals vinculats a la salut, com són la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), el Col·legi Oficial d’Enginyers Industrials de Catalunya (COEIC), l’associació BioInformatics Barcelona (BIB), i la Universitat de Barcelona (UB), oferint-los l’oportunitat d’establir sinèrgies i avançar en un projecte comú.

Des d’aleshores i en col·laboració amb el CCMC, aquestes institucions, compromeses i ocupades en el sector healthtech, han estat promovent i participant en diverses activitats, encaminades a promoure la interacció dels professionals perquè siguin capdavanters en innovació clínica i recerca centrades en les necessitats dels pacients i perquè assoleixin els millors resultats en salut, científics i acadèmics.

Aquesta iniciativa, sorgida de la necessitat de crear un grup que sigui referent de prestigi per als professionals de diferents àrees de coneixement vinculades a la salut, més enllà de les estrictament mèdiques o assistencials, ha anat consolidant-se i madurant al llarg de quasi dos anys i ha constituït l’embrió d’una nova entitat associativa, que neix amb el consens de professionals i institucions implicades, que es reflecteix en l’aprovació dels presents estatuts i que regularà les seves activitats d’acord amb la Llei 4/2008, de 24 d’abril, del llibre tercer del Codi civil de Catalunya, relatiu a les persones jurídiques; la Llei orgànica 1/2002, de 22 de març, reguladora del dret d’associació.

Article 1

L’Associació Grup Interdisciplinari de Professionals vinculats amb la Salut (“GIPS” en el seu acrònim), regula les seves activitats d’acord amb la Llei 4/2008, de 24 d’abril, del llibre tercer del Codi civil de Catalunya, relatiu a les persones jurídiques; la Llei orgànica 1/2002, de 22 de març, reguladora del dret d’associació, i els seus estatuts.

Article 2

La finalitat de l’Associació és la de promoure una relació col·laborativa de metges i altres professionals sanitaris amb professionals amb altres titulacions universitàries que, no essent mèdica o estrictament sanitària, treballen amb aquells en estreta vinculació en àrees relacionades amb la salut, sigui en l’àmbit assistencial, tecnològic, de recerca o docència.
Per aconseguir aquesta finalitat, l’Associació podrà:

  1. Analitzar, estudiar i avaluar les disciplines, àrees de coneixement i titulacions que puguin estar relacionades amb el compliment de la finalitat associativa.
  2. Crear sinèrgies, intercanvi de coneixements i espais entre professionals de diferents àrees de coneixement relacionades amb la salut.
  3. Promoure i facilitar el treball en equip de tots els professionals vinculats amb la salut així com fomentar les relacions entre equips interdisciplinaris dels diferents centres sanitaris i de recerca.
  4. Promoure la implementació i integració de noves metodologies i tecnologies en l'entorn sanitari.
  5. Analitzar i definir els rols i responsabilitats en els àmbits de col·laboració en la pràctica clínica.
  6. Promoure el coneixement i aplicació de valors comuns en l’exercici professional, impulsant una guia de bones pràctiques que incorpori els aspectes ètics i deontològics essencials i compartits.
  7. Impulsar i donar suport a les activitats que promoguin l’aprenentatge continu dels professionals.
  8. Fomentar el debat i la creació d’opinió entre els professionals dels diferents àmbits de coneixement i expertesa de cadascun.

En queda exclòs tot ànim de lucre.

Article 3

1. El domicili de l’Associació s’estableix a Barcelona, Passeig de la Bonanova núm.47.
2. Les funcions d’aquesta Associació s’exerceixen majoritàriament a Catalunya.

Article 4

L’Associació està integrada per un nombre il·limitat de socis.

Així mateix, l’Associació podrà acollir altres persones físiques (Associats) o persones jurídiques (Entitats col·laboradores) que, sense tenir la condició de socis, estiguin interessades en les finalitats de l’Associació.

Article 5

Són socis les persones físiques amb titulació universitària que desenvolupin la seva activitat professional en estreta vinculació amb l’àmbit de la salut, ja sigui en l’àrea assistencial, d’innovació tecnològica, de recerca o docència.
L’Associació agrupa a les persones amb titulacions de grau universitari, entre d’altres -i enunciades de manera no limitativa-, de Bioinformàtica, Ciències Mèdiques i de la Salut en general, Ciències Físiques i Matemàtiques, Enginyeries, Biologia Humana, Biomedicina, Biotecnologia, Ciències Ambientals o titulacions universitàries amb continguts anàlegs.
A criteri de la Junta Directiva podran també ser socis aquells professionals de l’àrea sanitària de formació professional de grau superior, que ostentin alguna de les titulacions de l’article 3.1a) de la Llei 44/2003 de 21 de novembre d’ordenació de les professions sanitàries i, en general, aquells professionals que hagin assolit un alt grau d’expertesa en la realització d’activitats de particular rellevància en l’àmbit de la salut. 

Per integrar-se a l’Associació cal presentar una sol·licitud a la Junta Directiva indicant, entre d’altres, la seva titulació, activitats professionals així com el motiu pel que sol·licita l’ingrés. L’admissió dels socis és funció de la Junta Directiva que prendrà una decisió sobre la petició en la primera reunió que tingui lloc i la comunicarà a l’Assemblea General més immediata.

Article 6

Són drets dels socis:

  1. Assistir amb veu i vot a les reunions de l’Assemblea General.
  2. Intervenir en el govern i les gestions, en els serveis i les activitats de l’Associació, d’acord amb les normes legals i estatutàries.
  3. Exposar a l’Assemblea i a la Junta Directiva tot el que considerin que pugui contribuir a fer més plena la vida de l’Associació i més eficaç la realització dels objectius socials bàsics.
  4. Sol·licitar i obtenir explicacions sobre l’administració i la gestió de la Junta Directiva o dels mandataris de l’Associació.
  5. Ser escoltats abans que s’adoptin mesures disciplinàries.
  6. Rebre informació sobre les activitats de l’Associació i participar-hi en els termes que s’estableixi en cada cas.
  7. Fer ús dels serveis comuns que l’Associació estableixi o tingui a la seva disposició.
  8. Formar part dels grups de treball.
  9. Posseir un exemplar dels estatuts.
  10. Consultar els llibres de l’Associació.

Article 7

Són deures dels socis de l’Associació:

  1. Comprometre’s amb les finalitats de l’Associació i participar activament per assolir-les.
  2. Contribuir al sosteniment de l’Associació amb el pagament de quotes, derrames i altres aportacions econòmiques fixades pels estatuts i aprovades d’acord amb aquests.
  3. Complir la resta d’obligacions que resultin de les disposicions estatutàries.
  4. Acatar i complir els acords vàlidament adoptats pels òrgans de govern de l’Associació.
  5. Sotmetre a mediació les controvèrsies que sorgeixin per raó del funcionament de l’Associació.

Article 8

Són causes de baixa de l’Associació:

  1. Que ho decideixi la persona interessada, que ha de comunicar per escrit la seva decisió a la Junta Directiva.
  2. Per defunció del soci.
  3. Per impagament de les quotes socials corresponents a una anualitat.
  4. Per no complir les obligacions estatutàries de forma greu.

Article 9

L’Associació podrà acollir com Associats, sense que tinguin la condició de socis, a aquelles persones físiques que estiguin interessades en les activitats de l’Associació i que compleixin amb els requisits de titulació universitària i vinculació en l’àmbit de la salut a que es refereix l’article 5 dels presents estatuts.
També podran ser Associats els alumnes dels graus universitaris indicats en l’article 5 abans esmentat.
Els associats, en tant que no gaudeixen de la condició de socis de l’Associació, no tindran els drets i obligacions dels socis establerts en aquests estatuts, si bé podran rebre informació sobre les activitats acadèmiques, científiques, divulgatives i socials que s’organitzin i fer ús de serveis comuns o formar part dels grups de treball, en les condicions que, en qualsevol cas, acordi la Junta Directiva.

Article 10

L’Associació tindrà també la col·laboració de persones jurídiques, que no ostentaran la condició de socis, i que podran participar amb l’Associació en la condició d’Entitats Col·laboradores, acordant una participació econòmica o estratègica de caràcter recurrent, com és el cas del CCMC que és el promotor d’aquesta Associació, i la resta d’institucions assenyales en el preàmbul, així com d’altres entitats o institucions que vulguin participar en un futur.

També podran participar altres institucions o entitats que patrocinin alguna activitat o esdeveniment concret i que tindran la condició d’Entitats Patrocinadores de l’acte o esdeveniment que patrocinin.

En ambdós casos, entitats col·laboradores i entitats patrocinadores, s’instrumentaran els termes de la seva participació mitjançant els convenis que es formalitzin ad hoc.

Les entitats col·laboradores no tenen la condició de socis de l’Associació però, a més del que s’hagi acordat en el conveni subscrit, tenen dret a rebre informació sobre les activitats de l’Associació, fer-ne l’oportuna difusió utilitzant els logos corporatius, i a participar en comissions o grups de treball així com en altres activitats que s’hagin acordat en el conveni que es subscrigui a l’efecte.

Article 11

  1. L’Assemblea General és l’òrgan sobirà de l’Associació i els seus acords són vinculants per a tots els socis.
  2. Els membres de l’Associació, reunits en Assemblea General legalment constituïda, decideixen per majoria els assumptes que són competència de l’Assemblea.
  3. Tots els membres queden subjectes als acords de l’Assemblea General, incloent-hi els absents, els qui en discrepen i els presents que s’han abstingut de votar.

Article 12

L’Assemblea General té les facultats següents:

  • a) Aprovar, si escau, la gestió de l’òrgan de govern, el pressupost i els comptes anuals.
  • b) Elegir i separar els membres de l’òrgan de govern i controlar-ne l’activitat.
  • c) Modificar els estatuts.
  • d) Acordar la forma i l’import de les contribucions al finançament de l’Associació o al pagament de les seves despeses, incloent-hi les aportacions al patrimoni de l’Associació.
  • e) Acordar la transformació, la fusió, l’escissió o la dissolució de l’Associació.
  • f) Acordar l’ingrés i la baixa en federacions o confederacions.
  • g) Sol·licitar la declaració d’utilitat pública.
  • h) Aprovar el reglament de règim intern i les seves modificacions.
  • i) Conèixer les sol·licituds presentades per ser soci, i també les altes i les baixes per una raó diferent de la separació definitiva.
  • j) Ratificar, si escau, la baixa disciplinària i les altres sancions imposades per la Junta Directiva per faltes molt greus.
  • k) Resoldre sobre les qüestions que no estiguin expressament atribuïdes a cap altre òrgan de l’Associació.

Article 13

  1. L’Assemblea General es reuneix en sessió ordinària com a mínim un cop l’any, dins dels sis mesos següents a la data de tancament de l’exercici econòmic.
  2. L’òrgan de govern pot convocar l’Assemblea General amb caràcter extraordinari sempre que ho consideri convenient, i ho ha de fer quan ho sol·liciti un 10% dels socis; en aquest cas, l’Assemblea ha de tenir lloc dins el termini de trenta dies a comptar de la sol·licitud.

Article 14

  1. L’Assemblea és convocada per l’òrgan de govern mitjançant una convocatòria que ha de contenir, com a mínim, l’ordre del dia, el lloc, la data i l’hora de la reunió.
  2. La convocatòria s’ha de comunicar quinze dies abans de la data de la reunió, individualment i mitjançant un escrit adreçat per correu electrònic o a altres mitjans telemàtics de comunicació que constin identificats en la relació actualitzada d’associats que ha de tenir l’Associació.
  3. Les reunions es poden dur a terme per mitjà de videoconferència o d’altres mitjans de comunicació, sempre que quedi garantida la identificació dels assistents, la continuïtat de la comunicació, la possibilitat d’intervenir en la deliberació i l’emissió del vot. En aquest cas, s’entén que la reunió se celebra on és la persona que la presideix.
  4. Les reunions de l’Assemblea General, les presideix el president de l’Associació. Si no hi és, l’ha de substituir, successivament, el vicepresident. Hi ha d’actuar com a secretari qui ocupi el mateix càrrec a la Junta Directiva.
  5. El secretari redacta l’acta de cada reunió, que ha de signar juntament amb el president, en la qual hi ha de figurar un extracte de les deliberacions, el text dels acords adoptats, el resultat numèric de les votacions i la llista de les persones assistents.

Al començament de cada reunió de l’Assemblea General es llegeix l’acta de la sessió anterior a fi que s’aprovi o s’esmeni. Cinc dies abans, de tota manera, l’acta i qualsevol altra documentació ha d’estar a disposició dels socis al local social.

Article 15

  1. L’Assemblea General es constitueix vàlidament sigui quin sigui el nombre de socis presents o representats.
  2. El 10% dels socis poden sol·licitar a l’òrgan de govern la inclusió en l’ordre del dia d’un o més assumptes per tractar. En el cas que ja s’hagi convocat l’Assemblea, poden fer-ho dins el primer terç del període comprès entre la recepció de la convocatòria i la data en què aquest òrgan s’ha de reunir. L’Assemblea únicament pot adoptar acords respecte als punts inclosos en l’ordre del dia, llevat que s’hagi constituït amb caràcter universal o que els acords es refereixin a la convocatòria d’una nova Assemblea General.

Article 16

  1. En les reunions de l’Assemblea General correspon un vot a cada soci.
  2. Els acords es prenen per majoria simple de vots dels socis presents o representats.
  3. Les reunions de l’Assemblea General poden ser presencials, telemàtiques o mixtes. La Junta Directiva especificarà en cada convocatòria si l’Assembla General és íntegrament telemàtica o si de forma simultània es permet l’assistència presencial i la telemàtica.  També farà constar els terminis i formes d’exercici dels drets dels socis pel que fa l’assistència remota a l’Assemblea General per mitjans telemàtics, la seva intervenció i emissió del vot a distància, per escrit o per qualsevol mitjà electrònic. En tot cas, hauran de garantir-se els drets d’informació i de vot, que quedi constància de la recepció del vot i que se’n garanteixi la seva identitat i autenticació.
  4. Per adoptar acords sobre la modificació dels estatuts, la dissolució de l’Associació, la constitució d’una federació amb associacions similars o la integració en una de ja existent, i la disposició o alienació de béns, es requereix una majoria qualificada dels socis presents o representats (els vots afirmatius superen la meitat dels emesos).

Article 17

  1. La Junta Directiva regeix, administra i representa l’Associació i estarà formada per un màxim de 16 membres. Componen aquest òrgan el president, un vicepresident, el secretari, el tresorer i un mínim de 2 i un màxim de 12 vocals, 2 dels quals seran membres nats designats pel CCMC.
  2. Els càrrecs han de ser exercits per persones diferents.
  3. Els membres que composen la Junta Directiva han de ser socis i tenir una antiguitat de més de tres mesos com socis de l’Associació, exceptuant-se la primera Junta Directiva que es constitueixi.
  4. Les candidatures a la Junta Directiva hauran de presentar-se en llista tancada i completa, especificant un candidat per cadascun dels càrrecs electius.
  5. La Junta Directiva especificarà en la convocatòria d’eleccions si la modalitat de votació és presencial o si s’admet el vot electrònic a distància i en quines condicions.
  6. En qualsevol cas, l’elecció de la Junta Directiva, si es presenten diverses candidatures, es fa per acord de la majoria simple o relativa dels socis presents o representats (més vots a favor que en contra), i l’elecció podrà realitzar-se mitjançant urnes i paperetes, a criteri de la Junta Directiva.
  7. Les candidatures proclamades podran dirigir-se als socis donant a conèixer la seva candidatura mitjançant enviaments electorals que es realitzaran des de l’Associació.
  8. Les persones elegides entren en funcions després d’haver acceptat el càrrec.
  9. El nomenament i el cessament dels càrrecs s’han de comunicar al Registre d’associacions mitjançant un certificat, emès pel secretari sortint amb el vistiplau del president sortint, que ha d’incloure també l’acceptació del nou president i del nou secretari.
  10. Els membres de la Junta Directiva exerceixen el càrrec gratuïtament.

Article 18

  1. Els membres de la Junta Directiva exerceixen el càrrec durant un període de quatre anys, sense perjudici que puguin ser reelegits.
  2. El cessament dels càrrecs abans d’extingir-se el termini reglamentari del seu mandat pot esdevenir per:
    a) Mort o declaració d’absència.
    b) Incapacitat o inhabilitació.
    c) Renúncia notificada a l’òrgan de govern.
    d) Separació acordada per l’Assemblea General.
    e) Qualsevol altra causa que estableixin la llei o els estatuts.
  3. Les vacants que es produeixin en la Junta Directiva s’han de cobrir en la primera reunió de l’Assemblea General que tingui lloc. Mentrestant, un membre de l’Associació pot ocupar provisionalment el càrrec vacant, designat per la Junta Directiva.

Article 19

1. La Junta Directiva té les facultats següents:

  • a) Representar, dirigir i administrar l’Associació de la manera més àmplia que reconegui la llei; així mateix, complir les decisions preses per l’Assemblea General, d’acord amb les normes, instruccions i directrius que aquesta Assemblea estableixi.
  • b) Prendre els acords que calgui en relació amb la compareixença davant dels organismes públics i per exercir tota mena d’accions legals i interposar els recursos pertinents.
  • c) Proposar a l’Assemblea General la defensa dels interessos de l’Associació.
  • d) Proposar a l’Assemblea General la defensa de l’establiment de les quotes que els membres de l’Associació han de satisfer.
  • e) Convocar les assemblees generals i controlar que es compleixin els acords que s’hi adoptin.
  • f) Presentar el balanç i l’estat de comptes de cada exercici a l’Assemblea General perquè els aprovi, i confeccionar els pressupostos de l’exercici següent.
  • g) Contractar els empleats que l’Associació pugui tenir.
  • h) Inspeccionar la comptabilitat i preocupar-se perquè els serveis funcionin amb normalitat.
  • i) Establir grups de treball per aconseguir de la manera més eficient i eficaç els fins de l’Associació, i autoritzar els actes que aquests grups projectin dur a terme.
  • j) Nomenar els vocals de la Junta Directiva que s’hagin d’encarregar de cada grup de treball, a proposta dels mateixos grups.
  • k) Dur a terme les gestions necessàries davant d’organismes públics, entitats i altres persones, per aconseguir:
    – subvencions o altres ajuts
    – l’ús de locals o edificis que puguin arribar a ser un lloc de convivència i comunicació i també un centre de recuperació ciutadana
  • l) Obrir comptes corrents a qualsevol establiment de crèdit o d’estalvi i disposar dels fons que hi hagi en aquest dipòsit. La disposició dels fons es determina a l’article 25.
  • m) Resoldre provisionalment qualsevol cas que no hagin previst els estatuts i donar-ne compte en la primera reunió de l’Assemblea General.
  • n) Qualsevol altra facultat que no estigui atribuïda d’una manera específica a algun altre òrgan de govern de l’Associació o que li hagi estat delegada expressament.

Article 20

  1. 1. La Junta Directiva, convocada prèviament pel president o per la persona que el substitueixi, s’ha de reunir en sessió ordinària amb la periodicitat que els seus membres decideixin, que en cap cas no pot ser inferior a una vegada a l’any.
  2. S’ha de reunir en sessió extraordinària quan el president la convoqui amb aquest caràcter o bé si ho sol·licita un terç dels membres que la componen
  3. Les reunions es poden dur a terme per mitjà de videoconferència o d’altres mitjans de comunicació, sempre que quedi garantida la identificació dels assistents, la continuïtat de la comunicació, la possibilitat d’intervenir en la deliberació i l’emissió del vot. En aquest cas, s’entén que la reunió se celebra on és la persona que la presideix.

Article 21

  1. La Junta Directiva queda constituïda vàlidament si ha estat convocada amb una antelació de 7 dies naturals i hi ha un quòrum de la meitat més un dels seus membres.
  2. Els membres de la Junta Directiva estan obligats a assistir a totes les reunions que es convoquin, encara que, per causes justificades, poden excusar-se’n. L’assistència del president o del secretari o de les persones que els substitueixin és necessària sempre.
  3. La Junta Directiva pren els acords per majoria simple de vots dels assistents.
  4. Es poden adoptar acords sense reunió de manera excepcional —a instància del president de l’Associació o de dos terços dels membres de la junta directiva—sempre que la Junta Directiva així ho acordi i quedin garantits els drets d’informació i de vot, que quedi constància de la recepció del vot i que se’n garanteixi la identitat i l’autenticació. S’entén que l’acord s’adopta al lloc del domicili de la persona jurídica i en la data de recepció del darrer dels vots vàlidament emesos.

Article 22

  1. La Junta Directiva pot delegar alguna de les seves facultats en una o diverses comissions o grups de treball si compta, per fer-ho, amb el vot favorable de dos terços del seus membres.
  2. També pot nomenar, amb el mateix quòrum, un o uns quants mandataris per exercir la funció que els confiï amb les facultats que cregui oportú conferir-los en cada cas.
  3. No són delegables la formulació dels comptes ni els actes que hagin de ser autoritzats o aprovats per l’Assemblea General.

Article 23

Els acords de la Junta Directiva s’han de fer constar en el llibre d’actes, signats pel secretari i el president.

Article 24

  1. Són pròpies del president les funcions següents:
    a) Dirigir i representar legalment l’Associació, per delegació de l’Assemblea General i de la Junta Directiva.
    b) Presidir i dirigir els debats, tant de l’Assemblea General com de la Junta Directiva.
    c) Emetre un vot de qualitat decisori en els casos d’empat.
    d) Establir la convocatòria de les reunions de l’Assemblea General i de la Junta Directiva.
    e) Visar les actes i els certificats confeccionats pel secretari de l’Associació.
    f) Les atribucions restants pròpies del càrrec i les delegades per l’Assemblea General o la Junta Directiva.
  2. El president és substituït, en cas d’absència o malaltia, pel vicepresident.

Article 25

El tresorer té com a funció la custòdia i el control dels recursos de l’Associació, com també l’elaboració del pressupost, el balanç i la liquidació de comptes. Porta un llibre de caixa. Signa els rebuts de quotes i altres documents de tresoreria. Paga les factures aprovades per la Junta Directiva, les quals han de ser visades prèviament pel president, i ingressa el sobrant en dipòsits oberts en establiments de crèdit o d’estalvi.

Article 26

El secretari ha de custodiar la documentació de l’Associació, aixecar, redactar i signar les actes de les reunions de l’Assemblea General i la Junta Directiva, redactar i autoritzar els certificats que calgui lliurar, i també portar el llibre de registre de socis.

Article 27

La creació i constitució de qualsevol comissió o grup de treball, les han de plantejar els membres de l’Associació que vulguin formar-los, que n’han d’assabentar la Junta Directiva i explicar les activitats que es proposen dur a terme.
La Junta Directiva s’ha d’ocupar d’analitzar les diferents comissions o grups de treball, els encarregats dels quals li hauran d’informar de les seves actuacions periòdicament.

Article 28

La Junta Directiva es podrà dotar d’un Comitè Assessor de caràcter consultiu que assessorarà i resoldrà les qüestions que li siguin plantejades per la Junta així com per formular-li propostes d’actuació.

Estarà format per un màxim de 15 membres, que podran ser persones físiques o jurídiques, que seran designats per la Junta Directiva.

El Comitè Assessor estarà presidit per qui ostenti, en cada moment, el càrrec de President de l’Associació. Són membres nats del Comitè Assessor les Entitats promotores i, també podran ser-ho les Entitats Col·laboradores així com aquelles altres que tinguin o no la condició de socis o associats, siguin designades en atenció al seu prestigi i/o rellevància pel sector de la salut. 

Article 29

Els recursos econòmics de l’Associació es nodreixen de:

a) Les quotes que fixa l’Assemblea General per als seus membres.
b) Les subvencions oficials o particulars.
c) Les donacions, les herències o els llegats.
d) Les rendes del patrimoni mateix o bé d’altres ingressos que puguin obtenir-se.

Article 30

Tots els membres de l’Associació tenen l’obligació de sostenir-la econòmicament, mitjançant quotes o derrames, de la manera i en la proporció que determini l’Assemblea General a proposta de la Junta Directiva.

L’Assemblea General pot establir quotes d’ingrés, quotes periòdiques amb la periodicitat que estableixi la Junta Directiva, i quotes extraordinàries.

Article 31

L’exercici econòmic coincideix amb l’any natural i queda tancat el 31 de desembre.

Article 32

En els comptes corrents oberts en establiments de crèdit o d’estalvi, hi han de figurar les signatures del president, el tresorer i el secretari.
Per poder disposar dels fons n’hi ha prou amb dues signatures, una de les quals ha de ser la del tresorer o bé la del president.

Article 33

L’òrgan de govern pot sancionar les infraccions comeses pels socis.
Aquestes infraccions es poden qualificar de lleus, greus i molt greus, i les sancions corresponents poden anar des d’una amonestació fins a l’expulsió de l’Associació, segons el que estableixi el reglament intern que s’aprovi.
El procediment sancionador s’inicia d’ofici o bé com a conseqüència d’una denúncia o comunicació. En el termini de 10 dies, la Junta Directiva nomena un instructor, que tramita l’expedient sancionador i proposa la resolució en el termini de 15 dies, amb audiència prèvia del presumpte infractor. La resolució final, que ha de ser motivada i aprovada per dues terceres parts dels membres de la Junta Directiva, l’adopta aquest òrgan de govern també dins d’un període de 15 dies.
En els casos de sancions per faltes molt greus acordades per la Junta Directiva, les persones interessades poden sol·licitar la ratificació de la sanció davant la primera Assemblea General que tingui lloc.

Article 34

L’Associació es pot dissoldre si ho acorda l’Assemblea General, convocada amb caràcter extraordinari expressament per a aquest fi.

Article 35

  1. Un cop acordada la dissolució, l’Assemblea General ha de prendre les mesures oportunes tant pel que fa a la destinació dels béns i drets de l’Associació, com a la finalitat, l’extinció i la liquidació de qualsevol operació pendent.
  2. L’Assemblea està facultada per elegir una comissió liquidadora sempre que ho cregui necessari.
  3. Els membres de l’Associació estan exempts de responsabilitat personal. La seva responsabilitat queda limitada a complir les obligacions que ells mateixos hagin contret voluntàriament.
  4. El romanent net que resulti de la liquidació s’ha de lliurar directament a l’entitat pública o privada sense afany de lucre que, en l’àmbit territorial d’actuació de l’Associació, hagi destacat més en la seva activitat a favor d’obres benèfiques.
  5. Les funcions de liquidació i d’execució dels acords a què fan referència els apartats anteriors d’aquest mateix article són competència de la Junta Directiva si l’Assemblea General no confereix aquesta missió a una comissió liquidadora especialment designada a aquest efecte.