Es presenta el Quadern de la Bona Praxi sobre la incorporació de tecnologia mèdica innovadora
El passat dimecres 15 de maig vam presentar el Quadern de la Bona Praxi sobre la incorporació de tecnologia mèdica innovadora del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC), des de la sala d'actes del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona.
És un document essencial per a tots aquells professionals de la salut compromesos amb l’excel·lència i la millora contínua de l’atenció sanitària. A més, es converteix en una valuosa eina que aborda la tipologia de tecnologies mèdiques i l’ús i els coneixements que se’n deriven. Aquest Quadern de la Bona Praxi representa una contribució significativa al camp de la biomedicina i de les ciències que pivoten al voltant de la medicina i del pacient. A través de set capítols, s’exploren i debaten l’aplicació de les noves tecnologies en el context mèdic, així com les implicacions i reptes que aquestes comporten. El document inclou els aspectes fonamentals que defineixen la bona praxi dels professionals de la salut en el desenvolupament, la prova de concepte, la introducció al mercat, les regulacions i l’ús de noves tecnologies.
Jaume Padrós, metge i president de la junta de govern del CoMB, i Clara Prats, biofísica i presidenta de la junta directiva de l'Associació GIPS, van donar la benvinguda a tots els assistents, van posar en valor i van destacar l'enorme importància del document
A continuació, el Dr. Ramon Vilallonga, coordinador del Quadern de la Bona Praxi, va coordinar la primera taula de debat, sota el títol 'des de la idea fins a l'aplicació clínica'.
- Carlos Sisternas, biòleg i director de Fenin a Catalunya, va parlar del procés de creació de tecnologia mèdica i va destacar que 'el primer pas és buscar una idea innovadora que doni resposta a un problema real o a una necessitat mèdica no coberta”.
- Anna Sala Cunill, cap de la Unitat d'Innovació de l'Hospital Vall d'Hebron, va posar sobre la taula la importància dels comitès d'ètica d'investigació i de dades, la responsabilitat dels quals és 'asessorar en qüestions d'ètica relacionades amb els usos avançats de les dades'.
- Maria José Campo, directora de l'Oficina del Delegat de Protecció de Dades de la Salut de la Fundació TIC Salut Social, va fer èmfasi en la protecció de dades relacionades amb la salut, que són molt sensibles i s'han d'utilitzar de manera adequada, trobant un punt d'equilibri.
- Rosa Burgos, presidenta del Comitè d'Ètica Assistencial de l'Hospital Vall d'Hebron - Parc Sanitari Pere Virgili, va parlar dels aspectes deontològics. Els CEA actuen en el marc del respecte a la difnitat de la persona i els drets humans.
Posteriorment, la Dra. Magda Campins, coordinadora del Quadern de la Bona Praxi, va moderar la segona taula, sobre experiències de valor a Catalunya.
- Àuria Albacete, Senior Project Leader de Biocat, ens va parlar de la BioRegió a Catalunya i va destacar que 'l'ecosistema de ciències de la vida i innovació en salut de Catalunya és un dels hubs innovadors més dinàmics d'Europa i suposa un 7'9% del PIB a Catalunya. A més, va explicar que presenten una nova iniciativa per fer front a les dificultats amb que es troben els emprenedors: una plataforma amb tots els serveis disponibles d’acceleració dels projectes, finançament i agents de l’ecosistema que els poden ajudar a fer realitat els seus projectes.
- Rosa Maria Vivanco Hidalgo, directora d'avaluació a Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) ens va parlar de l'avaluació de les tecnologies sanitàries, que han de demostrar seguretat, eficiència, impacte econòmic i organitzatiu, efectivitat, etc. També va presentar X-Cat, una avaluació en xarxa per millorar la presa de decisions en salut.