El Cafè GIPS explora la importància de l'arquitectura en espais de salut

El Grup Interdisciplinari de Professionals vinculats amb la Salut (GIPS) tanca un any esplèndid amb la celebració d'un nou Cafè GIPS. En aquesta ocasió, la trobada es va desenvolupar a Vilafranca del Penedès, a l'Hospital Comarcal de l'Alt Penedès, seguint així la tònica de portar aquest tipus d'actes arreu del territori català. Aquesta vegada, la temàtica del Cafè GIPS ha estat el paper de l'arquitectura en la creació d'espais de salut i la necessitat de comptar amb els pacients en la humanització d'aquests espais.

La jornada, que va ser tot un èxit, va estar organitzada conjuntament amb el Consorci Sanitari Alt Penedès - Garraf (CSAPG) i la Junta Comarcal de l'Alt Penedès del Col·legi Oficial de Metges. Així doncs, Olga Farré, gerent del CSAPG, i Mariona Monera, metgessa i presidenta de la Junta Comarcal de l'Alt Penedès, es van encarregar d'encetar l'acte, donar la benvinguda a tots els assistents i fer unes pinzellades introductòries.

A continuació, com en cada Cafè GIPS, Clara Prats, física i presidenta de la Junta Directiva de l'Associació GIPS, va presentar el GIPS i va fer un recorregut per la seva història, a part de subratllar la importància des del punt de vista de la innovació i l'emprenedoria relacionats amb el sector de la tecnologia i la salut. Prats va destacar que 'aquests espais serveixen per dialogar i crear aquesta cultura de la interdisciplinarietat', que és l'essència de l'Associació GIPS.

El primer punt central de l'acte va ser exposar i explicar el funcionament de la nova unitat de diàlisi de l'Hospital Comarcal de l'Alt Penedès. Per fer-ho, Maria Glòria Torras, directora de docència, recerca i innovació, va moderar una conversa entre tres perfils diferents: un metge, un arquitecte i un pacient de diàlisi. Així doncs, Itziar Navarro, cap del Servei de Nefrologia del CSAPG, Bernat Gato, arquitecte i soci de la 'Casa Solo Arquitectos', i Dolors Guilera, pacient de diàlisi, van formar una taula rodona per explicar els seus punts de vista des de les diferents òptiques. Itziar Navarro va destacar l'enorme importància de la participació dels pacients en el procés de creació de la nova unitat de diàlisi: 'es va fer amb aportacions dels pacients, professionals sanitaris i arquitectes'. En aquesta línia, Bernat Gato va subratllar que 'una de les parts positives d'aquest projecte va ser que els pacients ja existien' i, per tant, se'ls va poder preguntar pros i contres i van participar activament en el disseny dels espais. Dolors Guilera, es va mostrar agraïda i va destacar que s'hi troba molt a gust: 'ara hi ha molta més llum i els espais són més grans'.

L'altra part potent de la jornada va ser una altra taula rodona sobre el disseny d'espais saludables que ajudin a millorar la salut dels pacients. En aquesta ocasió, Georgina Vidal-Gavilán, enginyera biomèdica i coordinadora del grup de treball Cafè GIPS, es va encarregar de moderar la conversa. Hi van participar l'arquitecte Bernat Gato, Xavi Díez, supervisor de Nefrologia del CSAPG, Maria Llongueres, arquitecta i sòcia de Llongueras Clotet Arquitectes, i Íria González, responsable d'humanització a l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

Alguns dels punts principals que es van tractar van ser els canvis de paradigma en els últims anys, que s'ha passat d'un disseny dels espais més purament tècnic a un disseny centrat a buscar facilitats i comoditats per als pacients. Alguns exemples d'això serien l'ús dels colors per orientar, el mobiliari fet a mida, la presència de llum natural o la incorporació del joc. Així doncs, aquests recursos fan que l'arquitectura esdevingui quelcom que dona resposta a les necessitats dels usuaris. També es va fer èmfasi en el fet que aquests dissenys milloren el dia a dia dels pacients, però també de les seves famílies i dels professionals sanitaris, que han de conviure en aquests espais durant moltes hores. En definitiva, per generar entorns més amigables i evitar el burnout o síndrome del desgast professional.

Finalment, després de la cloenda i les conclusions, a càrrec de Georgina Vidal-Gavilan, es va fer una visita guiada molt interessant per les instal·lacions de la Unitat de Diàlisi de l'Hospital. D'aquesta manera, els assistents van poder veure de primera mà com es distribueix l'espai i com és el funcionament de la Unitat.

Amb aquest Cafè GIPS, l'associació n'ha celebrat sis aquest 2024, amb una mitjana d'un Cafè GIPS cada dos mesos. L'any va començar amb dues trobades a l'Hospital Josep Trueta de Girona, on es va parlar de tecnologia per a UCIs i quiròfans smart i enginyeria biomèdica. A finals d'abril, l'Hospital Parc Taulí de Sabadell va ser el punt de trobada per parlar de transferència tecnològica. Ja passat l'estiu, l'octubre va ser un mes carregat d'actes i, entre altres, es van celebrar dos Cafès GIPS més: el primer al Col·legi de Metges de Tarragona i el segon a la Salle Campus Barcelona.

Així doncs, l'associació tanca aquest any amb la certesa d'haver fet un salt qualitatiu molt important i amb les ganes i el compromís de seguir apostant per la innovació i la tecnologia per millorar la salut, incentivant el debat i potenciant els Cafès GIPS, que ja s'han posicionat com unes trobades referents dins l'ecosistema.