Girona acull un nou Cafè GIPS, aquesta vegada sobre enginyeria biomèdica

El passat dijous 21 de març, el Grup Interdisciplinari de Professionals vinculats a la salut (GIPS) va celebrar el segon Cafè GIPS del 2024. L’Hospital Universitari Josep Trueta de Girona va tornar a acollir aquest espai de trobada entre professionals de l’àmbit de l'enginyeria biomèdica. L’acte, que va ser tot un èxit, va servir per exposar diferents temes sobre enginyeria biomèdica i va posar de manifest la necessitat d’incorporar nous perfils professionals als centres sanitaris.

Aquest Cafè GIPS, igual que el que es va celebrar el passat 22 de febrer, va estar organitzat pel GIPS, juntament amb el Col·legi de Metges de Girona, la Universitat de Girona, Enginyers Industrials de Catalunya i l’Àrea d’Innovació i Emprenedoria del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona.

La jornada va començar amb la benvinguda d’Elena Álvarez, directora mèdica de l’Hospital Josep Trueta; M. Àngels Pèlach, directora de l’Escola Politècnica Superior (EPS) de la Universitat de Girona (UdG); Xavier Aldeguer, coordinador de la unitat d’innovació a l’Hospital Josep Trueta i l’Hospital Santa Caterina; i Josep Vilaplana, cap del servei d’anestesiologia de l’Hospital Josep Trueta, president de la Junta de Govern del COMG i del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya.

Seguidament, Georgina Vidal, enginyera biomèdica i coordinadora del grup de treball Cafè GIPS, va presentar el grup i els seus objectius: un espai de participació i col·laboració entre professionals de diverses disciplines cientificotècniques que, sense ser estrictament mèdiques o assistencials sanitàries, tenen cada vegada més rellevància en el diagnòstic, terapèutica i prevenció de malalties.

A continuació, Joaquim Reda, enginyer industrial i president de la demarcació de Girona del Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya, va presentar l'entitat: representen els enginyers de l'àmbit industrial, defensen la professió i els seus interessos, la bona praxi de l'enginyeria i en regulen la pràctica. A més a més, fomenten el progrés de l'enginyeria i despleguen activitats de caràcter tècnic, científic i cultural.


A la taula central de la jornada es van presentar diferents idees i projectes relacionats amb l'enginyeria biomèdica en la gestió, innovació i reptes tecnològics als centres sanitaris, amb la moderació de Georgina Vidal.

  • Teresa Puig, coordinadora del grau d’enginyeria biomèdica, catedràtica (Facultat de Medicina) de la Universitat de Girona i directora el grup de Noves Dianes Terapèutiques (TargetsLab), centrat en la recerca de noves estratègies terapèutiques per càncers, va exposar el concepte d'enginyer biomèdic, des d'un punt de vista més acadèmic. Va destacar que ha de ser un perfil amb elevades capacitats informàtiques. El grup de recerca TargetsLab centra la seva activitat en dues àrees d'investigació: oncologia i neurociència.

  • Beatriz López, doctora en informàtica, catedràtica, coordinadora del laboratori d’investigació en intel·ligència Artificial aplicada a la Medicina i la Salut del grup d’investigació eXiT de la Universitat de Girona, va presentar diferents projectes innovadors i interessants d'enginyeria biomèdica mitjançant IA. Un exemple és la previsió del càncer de mama, generant automàticament indicadors d’herència i utilitzant indicadors amb dades clíniques per predir el risc de càncer.

  • Yolanda Silva, neuròloga i cap d’estudis de l’Hospital Universitari Josep Trueta, va explicar el seu sistema de realitat virtual immersiva per ajudar a la rehabilitació dels pacients que han patit un ictus. Aquesta malaltia és la primera causa de discapacitat en adults i, a través d'aquest sistema, els pacients es poden recuperar millor i més ràpid. El projecte es basa a desenvolupar un entorn de rehabilitació basat en la realitat virtual immersiva, és a dir, aquella que integra els usuaris, mitjançant l’ús d’ulleres 3D, en un ambient on es bloqueja tota la percepció del món real i en el qual només s’interactua amb imatges generades informàticament.

  • Jaime Aboal, cap clínic del servei de cardiologia de l’Hospital Universitari Josep Trueta i investigador principal del projecte ODISEA (myOcarDial Infarction SafEty trAnsfer), aplicat a l'infart agut de miocardi, va exposar un software per millorar la coordinació i reduir el temps de resposta. A Espanya, hi ha un infart cada 7 minuts i el temps és or a l'hora d'actuar. Quan algun dels hospitals comarcals de la Regió de Girona rep un pacient que genera una activació del Codi infart, incorporen les seves dades en una aplicació, incloses les imatges de l’electrocardiograma, que permeten a l’Equip de Cardiologia de l’Hospital Trueta valorar a l’instant l’estat del pacient a través d’un dispositiu mòbil i, per tant, poden orientar els professionals de l’hospital on ha arribat el pacient.

  • Mariona Serra, veterinària, cofundadora i directora de GoodGut i presidenta de
  • CataloniaBio & Healthtech va posar sobre la taula la necessitat de revolucionar la manera en com s'estan tractant les malalties digestives. GoodGut es va crear l'any 2014 i té com a objectiu oferir solucions tecnològiques per tal d'obtenir un diagnòstic mèdic més ràpid i fiable, i proporcionar teràpies per millorar la qualitat de vida dels pacients amb una salut digestiva compromesa. També va destacar la gran importància de comptar amb un equip multidisciplinari per tirar endavant el projecte.

  • Eduardo Urbano, responsable d’enginyeria biomèdica a l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol - Institut Català de la Salut, va explicar com funciona la unitat d'enginyeria biomèdica de l'hospital, on fan una planificació quirúrgica digital i donen suport d'enginyeria i de processos a electromedicina, entre altres.

Georgina Vidal i Josep Vilaplana es van encarregar de cloure l'acte i van agrair l'assistència a tots els presents. Amb aquest Cafè GIPS es tanca el cicle de dues jornades celebrades a l'Hospital Josep Trueta de Girona.