La intel·ligència artificial, protagonsita d'un nou Cafè GIPS

Dijous 24 d'abril de 2025

L'Associació Grup Interdisciplinari de Professionals vinculats amb la salut (GIPS) ha celebrat un nou Cafè GIPS, juntament amb l'Hospital Sant Joan de Déu i la Junta Comarcal del Baix Llobregat del CoMB. La jornada, que també ha comptat amb la col·laboració de l'Àrea d'Innovació i Emprenedoria del CoMB i Medidedalia -empresa de desenvolupament d'intel·ligència artificial dirigida per metges i experts en IA-, ha plantejat preguntes i respostes sobre l'ús de la intel·ligència artificial en l'àmbit de la salut. En un món tan canviant, on tot evoluciona a passes gegants, la tecnologia IA s'està consolidant cada vegada més com una eina en diferents àmbits de la nostra societat. En l'àmbit mèdic, aquesta tecnologia també està evolucionant i agafant un rol cada vegada més important.

La jornada ha estat un èxit rotund i ha omplert l'Auditori Plaza de l'Hospital Sant Joan de Déu. Juan José García, director mèdic de l'Hospital Sant Joan de Déu; Jordi Martínez, president de la Societat Catalana de Salut Digital; i Loida Galvany, presidenta de la Junta Comarcal del Baix Llobregat del CoMB, han donat el tret de sortida a l'acte. Tots ells s'han dirigit als assistents, posant èmfasi en la importància de la recerca en salut i la utilitat que pot arribar a tenir la intel·ligència artificial per l'avenç de la medicina. A continuació, com en cada Cafè GIPS, Clara Prats, presidenta de l'Associació GIPS, ha fet una presentació del grup, la seva història i els seus objectius, com per exemple crear sinergies i intercanvi de coneixement entre professionals de diferents àrees de coneixement relacionades amb la salut, o promoure relacions entre equips interdisciplinaris de diferents centres sanitaris i de recerca. Clara Prats ha destacat que 'la natura, el cos humà i la tecnologia són multidisciplinàries, i el sector de la salut també'.

Acabades les presentacions, el primer punt fort de la jornada ha estat la conferència de Juli Climent, expert d'IA en salut, que ha parlat sobre l'abast de la IA en salut i el pas de la recerca i el diagnòstic en la gestió. Climent ha destacat que la IA 'és agafar dades del món real i fer-les més senzilles per explicar quelcom complicat' i que 'són matemàtiques, és totalment tangible i no hi ha res místic o màgic'. També ha puntualitzat que la tecnologia d'IA està vivint un creixement exponencial, però que no substituirà als professionals. El que sí que passarà, segons Climent, és que 'el professional que utilitza la IA substituirà al professional que no la fa servir'. Climent també ha nomenat el concepte de 'healthcare 4.0', que és una espècie de 4a Revolució Industrial, on la IA és una de les tecnologies.

La part central d'aquest Cafè GIPS ha estat una taula rodona on s'han presentat diferents models d'estratègia i experiències en el desplegament de la IA. Sofia Ferreira, responsable d'innovació interna de l'Hospital Sant Joan de Déu s'ha encarregat de moderar la taula, on cinc experts han exposat els seus coneixements sobre les oportunitats que la tecnologia d'IA pot brindar en l'ecosistema de la medicina.

En primer lloc, Joan Carles Peiró, director de Transformació Digital de VHIR, coordinador acadèmic i catedràtic del Grau d'IA i Ciència de dades a la Universitat La Salle-Ramon Llull, ha explicat quina és l'experiència de Vall d'Hebron en IA. Peiró ha esmentat diferents projectes, com per exemple el 'TRUSTrake', que és el principal. Aquest projecte consisteix a recollir dades del pacient mitjançant una aplicació, per tal de prevenir l'ictus. Un altre exemple, que també lluita contra l'ictus, és l''UMBRELLA' que millora el diagnòstic i disminueix el temps de tractament. Peiró també ha destacat que 'la IA transforma la salut digital i el desenvolupament de software', i ha explicat que 'la combinació de bioenginyeria, software i IA genera solucions innovadores'.

A continuació ha estat el torn de Iolanda Jordan, cap de crítics, adjunta a la direcció mèdica a l'Hospital Sant Joan de Déu i membre de la Junta Directiva del GIPS, que ha presentat el cas d'algoritmes per a la predicció de sèpsia en pediatria. Jordan ha exposat que 'la identificació precoç de la sèpsia és tot un repte' i ha explicat que hi ha un 'codi sèpsia' que millora la predicció de la sèpsia. Des de l'hospital, han quantificat el 'codi sèpsia' i han millorat la sensibilitat del diagnòstic precoç de la sèpsia i del pronòstic.

En tercer lloc, Sandra Bernaus, enginyera biomèdica del Centre d'imatge Computacional Pediàtrica de l'Hospital Sant Joan de Déu, ha parlat d''els ulls de la IA', el present i el futur del diagnòstic per la imatge. Bernaus ha començat fent un repàs històric dels orígens de la IA, ja des dels anys 50, amb Alan Turing. Ha destacat que 'la radiologia és la disciplina que té més dispositius mèdics d'IA' i que 'la IA no ha vingut per substituir els radiòlegs, sinó per potenciar-los'.

Seguidament, l'enginyera en telecomunicacions de BCN MedTech i la Universitat Pompeu Fabra, Gemma Piella, ha exposat l'optimització de l'estratificació de pacients per a una medicina personalitzada. Piella sosté que 'la IA no és el futur, sinó el present' i ha explicat com, integrant diferents tipus d'informació, es pot ajudar a estratificar els pacients i dividir-los en grups més homogenis.

Finalment, ha estat el torn de Montserrat Esquerda, pediatra a Sant Joan de Déu Terres de Lleida i degana de la Facultat de Ciències de la Salut Blanquerna, que ha parlat de l'ètica i quins dilemes poden sorgir amb l'ús de la IA en la recerca i la innovació. Esquerda ha anomenat diferents punts bàsics: confidencialitat i protecció de dades, seguretat, eficàcia, transparència, interacció i interfície. També ha fet èmfasi en la gran necessitat d'incorporar persones amb formació tècnica als centres d'ètica i recerca. Esquerda preveu que caldran persones amb formació en ambdós àmbits, ja que 'la bioètica ha estat des de sempre un coneixement multidisciplinari'.

Després d'aquestes cinc presentacions, Jordi Riu i Jesús Huerta, de Qilimanjaro Quantum Tech, han compartit la conferència sobre computació quàntica i han analitzat el seu impacte en la recerca a Catalunya. Han explicat que despleguen ordinadors quàntics a diferents centres de Catalunya, com per exemple al Barcelona Supercomputing Center. També han incidit en diferenciar la computació clàssica de la quàntica: en la primera, un bit només pot tenir dos valors, 1 o 0, mentre que en la segona, un quàntum bit pot ser 1 o 0, o 1 i 0 a la vegada.

Per acabar, Georgina Vidal, coordinadora del grup de treball Cafè GIPS; i Arnau Valls, cap d'Innovació de l'Hospital Sant Joan de Déu, s'han encarregat d'extreure les principals conclusions de la jornada i acomiadar l'acte, destacant la importància de la multidisciplinarietat i els beneficis que tenen per a la medicina les relacions entre professionals de diferents àmbits.

Aquest Cafè GIPS és el segon d'aquest 2025, després del que es va fer a l'Hospital Vall d'Hebron el passat 10 de febrer sobre tecnologia 3D en salut. Ara, el GIPS ja es prepara per a la celebració de la 4a Jornada Anual, que s'organitzarà conjuntament amb l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) el pròxim 17 de juny, i tractarà la recerca translacional en tecnologia i salut.


-Enllaç al vídeo sencer de la jornada
-Enllaç al vídeo resum de la jornada