El GIPS celebra la 3a Jornada Anual des de l'Hospital de Sant Pau
Ahir vam celebrar la 3a Jornada Anual del GIPS des de la Sala Francesc Cambó del Recinte Modernista de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Durant tot el matí es va debatre sobre tecnologia i salut i es va posar sobre la taula el pas de la formació a l'aplicació clínica. La jornada va reafirmar el GIPS com un espai de trobada referent dins l'àmbit de la innovació i l'emprenedoria lligats al món de la salut.
L'acte es va organitzar conjuntament amb l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, amb el suport del Grup Med Corporatiu i en col·laboració amb la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Politècnica de Catalunya, Xartec Salut, EAP Sardenya, Enginyers Industrials de Catalunya, Bioinformàtics Barcelona i l'Àrea d'Innovació i Emprenedoria del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona.
La benvinguda institucional va anar a càrrec d'Adrià Comella, director de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Javier Lafuente, rector de la Universitat Autònoma de Barcelona, i Jaume Sellarès, vicepresident del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona. A més a més, Manel Balcells, conseller de Salut, que no va poder assistir a l'acte, va enviar un missatge a tots els assistents a través d'un vídeo, i va fer èmfasi en l'esperança de la interdisciplinarietat entre tecnologia i salut.
A continuació, Clara Prats, presidenta de la Comissió Gestora del GIPS, es va encarregar de presentar el grup i explicar les seves activitats, grups de treball i objectius. El GIPS és un espai de participació i col·laboració entre professionals de diverses disciplines cientificotècniques que, no essent estrictament mèdiques o assistencials sanitàries, tenen cada dia més presència en el diagnòstic, terapèutica i prevenció de malalties.
Anna Rubio, directora del Campus Aprenentatge a l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, va fer la conferència sota el títol 'Interactuant per desenvolupar rols clínics: aprenentatge transdisciplinari per crear impacte real'. Rubio va explicar el concepte de campus d'aprenentatge, com estan organitzats i amb quins objectius, des de l'experiència de l'Hospital de Sant Pau.
Un dels moments centrals de la jornada va ser amb la presentació de diferents casos d'èxit, amb una ronda de presentacions moderada per la mateixa Anna Rubio:
- Transferència tecnològica d'un nou dispositiu mèdic: Broncopillow (Marta Navarro, infermera de la Unitat de Broncoscòpia a l'Hospital de Sant Pau, i Abdel Hakim, metge cardiòleg i director del Dimension Lab de l'Hospital de Sant Pau). És un instrument fet amb material reutilitzable i bacteriostàtic per evitar que els pacients que se sotmeten a una broncoscòpia flexible moguin el cap. D'aquesta manera s'evita que la prova s'hagi de repetir i es disminueix el temps del procediment.
- Medicina personalitzada, transcriptònica, IA: Beyond You (Alexandre Perera, físic, professor de la UPC i coordinador de Xartec Salut; i José Manuel Soria, biòleg i cap de la Unitat Genòmica de Malalties Complexes de l'Institut de Recerca de l'Hospital de Sant Pau). Aquesta idea es basa en la medicina genòmica en el món de l'esport i el concepte de l'envelliment. Van muntar una línia de recerca i van monitorar curses d'ultra trails i maratons, fixant-se amb l'expressió genètica just abans de la cursa, en acabar i al cap de 24 o 48h, i en com era el procés de recuperació.
- IA a l'atenció primària: Relisten (Jaume Benavent, metge de família i gerent del CAPSBE; i Anna Gómez, biòloga humana i directora d'operacions del CIMTI). És un software d’IA per transcriure una conversa de llenguatge clínic a llenguatge natural. Aquesta eina neix per tal de millorar la comunicació entre pacient i metge. Consisteix en engegar una gravadora a la consulta i el software detecta el que és rellevant.
- Modelat i simulació de cirurgia: Simospine (Morteza Rasouligandomani, enginyer biomèdic i desenvolupador tècnic; i Alex del Arco, metge traumatòleg i neuro-ortopeda a l'Hospital del Mar). Consisteix en un programari mèdic per a prevenir complicacions mecàniques en cirurgies de columna vertebral. Ofereix una solució que millora la seguretat i augmenta la qualitat de vida dels pacients, reduint la necessitat de practicar cirurgies i desenvolupant una medicina personalitzada.
- Optimització de procés: Health-Circuit (Isaac Cano, enginyer informàtic i CEO de Health-Circuit; i Josep Roca, metge pneumòleg a l'Hospital Clínic). El projecte va combinar l'acció empresarial amb l'acció de recerca i innovació i tracten diferents àrees com ara l'evolució de risc, l'eficàcia i l'efectivitat o la transició digital. Health-Circuit és un spin-off de l'Hospital Clínic de Barcelona.
Seguidament, Ramon Vilallonga, vicepresident de la Junta Directiva GIPS i coordinador del Grup de Treball de Bona Praxi del GIPS, va moderar una taula de debat on es va parlar del Quadern de la Bona Praxi sobre la incorporació de tecnologia mèdica innovadora. També hi van intervenir Mar Gomis, directora del Centre de Validació Clínica de Solucions Digitals de l'Hospital de Sant Pau; i Alexandre Perera, professor de la UPC i coordinador de Xartec Salut.
La segona taula de debat va tractar de tecnologia i salut pública i hi van participar Jaume Sellarès, vicepresident del Col·legi de Metges de Barcelona; Jordi Tolrà, director del Pla d'Inclusió Social de Barcelona 2012-2015 i CEO de mSocial.cat; Jordi Gómez, metge infectòleg especialista en salut pública a l'Hospital de la Vall d'Hebron; i Carlen Reyes, metgessa de família i investigadora postdoctoral a EAP Sardenya-IIB Sant Pau.
Finalment, la jornada va concloure amb el HealthSpeedDating, coordinat per Cristina Paéz, coordinadora d'esdeveniments de Xartec Salut. Els assistents es podien apuntar a quatre temes: Telemedicina, Salut Digital, Data & IA, realitat virtual i augmentada i cirurgia robòtica. L'activitat consistia fer parelles rotatòries per tal de compartir experiències i reptes, i va esdevenir un punt de conversa molt interessant per a tots els professionals dels diferents àmbits multidisciplinaris.
La 3a Jornada Anual del GIPS va ser tot un èxit i va reivindicar la importància de la multidisciplinarietat i de sumar forces per tal d'aconseguir fer front a nous reptes dins el món de la salut. El GIPS tanca així un curs ple d'activitat, després de dos Cafès GIPS des de l'Hospital Josep Trueta de Girona i un des del Parc Taulí de Sabadell.